המעבר שלכם מהסדר נושים להסדר חוב, ומפשיטת רגל לשיקום כלכלי

בשנת 2019 החליף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי את פקודת פשיטת הרגל. לשון החוק משקפת שינוי בגישה הכללית של המחוקק, גישה שפניה לפשרה, ושורשיה נטועים בהבנה עמוקה יותר של תפקודו הבריא של המשק כולו, כמו גם הבנת צרכיהם של השחקנים השונים, תאגידים, יחידים, נושים וחייבים.
עורך דין ולקוחה חותמים על הסדר נושים

הסדר חוב, או בשמו הקודם "הסדר נושים", מוגדר לפי סעיף 318 של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי כך: "הסדר בין חייב שהוא יחיד או תאגיד לבין בעלי העניין בהסדר או סוג שלהם, שעניינו שינוי בתנאי הפירעון של חוב". משפט זה משקף את רוח חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי בצורה תמציתית, רוח של פיוס דרך מציאת פתרון רחב יותר, בשיח על שולחן המשא-ומתן.

המעבר שלכם מהסדר נושים להסדר חוב ומפשיטת רגל לשיקום כלכלי
המעבר שלכם מהסדר נושים להסדר חוב ומפשיטת רגל לשיקום כלכלי

הגעה להסדר מאפשרת לכם ליהנות מיתרונות שאין עליהם עוררין:

  • הימנעות מהוצאה לפועל 
    סעיף 42 בפקודת פשיטת רגל אומר כי במידה והחייב ימצא כפושט רגל:

    " יכריז בית המשפט בצו שהחייב פושט רגל, ומשעשה כך יהיו נכסי פושט הרגל ניתנים לחלוקה בין נושיו ויוקנו לנאמן".

    לעומתו החוק החדש מאפשר במקרים רבים להימנע ממצב זה. כאשר מגיעים להסדר חובות, בחסות בית-המשפט, יכולים החייבים להימנע מכניסה לתהליך מול הוצאה לפועל, הכולל, בין היתר, את שיעבוד נכסיהם ואף את מכירת נכסיהם לצורך כיסוי חובותיהם.

  • הימנעות מהגבלות 
    החוק, המבדיל בין יחיד לתאגיד, מאפשר לחייבים להימנע מהגבלות שונות שקודם לכן לא הותירו מקום רב למו"מ. הסדר חובות מאפשר, במקרים מסוימים, להסיר מהחייב הגבלות כגון איסור יציאה מהארץ או הגבלות בשימוש באשראי ובשיקים. חשוב לציין כי הדיון בהגבלות אלו נעשה כל מקרה לגופו, ואינו מהווה פטור גורף לכל מי שנכנס לתהליך תחת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. כדי להבין את הסיטואציה הספציפית שלכם יש להיוועץ בעו"ד מומחה בתחום חדלות פירעון.
  • קיצור תהליכים
    לחובות יש השלכות רבות על החיים, ברמה המשפטית, הכלכלית והפסיכולוגית כאחד. הגעה להסדר נושים או הסדר חוב דרך תוכנית סדורה וברת-השגה להחזר ריאלי של החוב, וזאת בתקופה קצרה אשר ניתן לראות את סופה, משיבה את הרוח למפרשיו של החייב, המוצא שביל ברור על קרקע יציבה לשיקום כלכלי.
  • שמירה על כבוד החייב
    סעיף 162 (א) (1) אומר כי

    "גובה התשלומים ייקבע על בסיס כושר ההשתכרות של היחיד לאחר שהופחתו ממנו דמי המחיה",

    וזאת כדי לאפשר לחייב לנהל אורח חיים תקין, ולשקם את חייו על הצד הטוב ביותר, תוך כדי החזרת חובותיו לנושים. הרעיון הכללי של מקסום החזר החוב אך לא במחיר של פגיעה טוטאלית בחייב ניכר בכמה אספקטים של החוק, ויש לנצל את ההזדמנות במלואה, בצורה הטובה ביותר.

  • הפטר מיתרת החוב 
    בית המשפט והמחוקק כאחד ניצבים מול העובדה כי חייבים רבים לא יכולים, ואף לא יוכלו להחזיר את מלוא הסכום אותו הם חייבים. כחלק מהכניסה להסדר יקבל החייב הפטר מיתרת החוב, מה שמכונה לעיתים כ"תספורת", ובפועל מהווה כרטיס יציאה מחוב גדול דרך תשלום הדרגתי של חוב קטן.

מן הכוח אל הפועל: כיצד עובד הסדר חוב

בפועל, את מינוף היתרונות הרבים שמאפשר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי יש לבצע בליווי עו"ד מומחה בתחום הסדר נושים חדלות פירעון, שייקח אתכם דרך השלבים השונים בתהליך:

  • סקירה מעמיקה של מצבכם הכלכלי במלואו – כפי שיתבצע גם מטעם ביהמ"ש
  • ניסוח הצעת הסדר נושים \ הסדר חוב מפורטת וברורה המשקפת את ממצאי הסקירה
  • הגשת בקשה להסדר בבית משפט השלום באזור מגוריכם או באזור העסק
  • בית המשפט ילמד את ההצעה על סעיפיה השונים, ויגיע להחלטה – לאשר או לדחות את ההצעה
  • במידה ובית המשפט מאשר את הבקשה – היא תחייב אתכם ואת הנושים כאחד
  • הסדר שבית המשפט אישר יחייב גם נושים שלא הסכימו להצעה (העתק הצעה מוגש גם לנושים)
  • בסיום ההסדר, ובמידה והחייבים עמדו בתנאי ההסדר, יקבלו החייבים הפטר (מחיקת יתרת החוב)

דוגמאות להצלחה של עו"ד נועם אברהם: מומחה מוביל בתחום הסדרי נושים וחדלות פירעון

התמחותו של עו"ד נועם אברהם כוללת מניפה רחבה בתחום הסדרי חובות, ייצוג חייבים בהוצאה לפועל, הסרת עיקולים והגבלות, ועוד. לפניכם שתי דוגמאות של הצלחות בהסדרי נושים והסכמי חוב:

בדיון בתיק חדל"פ 34434-10-22 קבע פסק הדין (ספטמבר 2023) כי במקום חוב של 1,436,000 ש"ח (מיליון וארבע מאות ושלושים ושישה אלף), ישלם החייב, נשוי ואב לשלושה, סכום פעוט יחסית של 210,000 ש"ח, בפריסה ל-18 חודשים.

לקריאת פסק הדין המלא >>

בפסק דין חדל"פ 33635-06-20, הגיעה למשרדו של עו"ד נועם אברהם לקוחה, וזאת לאחרי שמכרה את דירתה לצורך תשלום חובותיה, וחרף מכירת הדירה לא הצליחה לכסות על החוב, כאשר הנאמן וכונס הנכסים סרבו להעניק לה הפטר. בהתערבותו של עו"ד נועם אברהם התקבל פסק הדין (ספטמבר 2021) שקבע הסדר של שלוש שנים עם 36 תשלומים קבועים של 1,000 שקלים, ובסופו ביטול יתרת חוב של 700,000 ש"ח (שבע מאות אלף).

לקריאת פסק הדין המלא >>

שאלות נפוצות

סדר נושים, כיום מכונה "הסדר חוב", הוא הסכם בין חייב (יחיד או תאגיד) לבין נושיו, שמטרתו לשנות את תנאי פירעון החוב ולאפשר לחייב להתמודד עם חובותיו.
היתרונות כוללים הימנעות מהליכי הוצאה לפועל, הסרת הגבלות כמו עיכוב יציאה מהארץ, קיצור תהליכים, שמירה על כבוד החייב, ואפשרות לקבלת הפטר מיתרת החוב.
התהליך כולל סקירת המצב הכלכלי, ניסוח הצעת הסדר, הגשת בקשה לבית המשפט, אישור ההסדר על ידי בית המשפט, ולבסוף ביצוע ההסדר עד לקבלת הפטר.
כן, למשל, עו"ד נועם אברהם השיג הסדר שבו חוב של 1.4 מיליון ש"ח הופחת לתשלום של 210,000 ש"ח, ובמקרה אחר הושג ביטול יתרת חוב של 700,000 ש"ח תמורת 36 תשלומים של 1,000 ש"ח.
תוכן עניינים
עורך דין ולקוחה חותמים על הסדר נושים
צרו קשר עכשיו
לייעוץ עם עורך דין מומחה ללא עלות וללא התחייבות